Derfor bør du lytte til podcasts om kontroversielle emner

Du skal ikke være bange for at kaste dig ud i de mere kontroversielle lytteoplevelser. De kan nemlig være med til at udvide din horisont og gøre dig klogere på, hvad du egentlig mener om emner, der deler vandene.

Der findes podcasts om alt, og mens nogle er hyggelige og ufarlige, er andre mere kontroversielle, tabubelagte og provokerende. Måske er du en smule skræmt af de sidstnævnte, men ikke desto mindre kan der være mange gode grunde til at udfordre øret med mindre normative podcasts. Hvorfor? Det kan du blive meget klogere på her på siden.

Podcasts om alt fra snus til aliens

I dag finder du podcasts om alt fra snus til aliens, så du kan lære lidt om det meste. Vidste du eksempelvis, at snus, fx fra swedishmatch.no, kaldes for “røgfri tobak” og er et almindeligt alternativ til cigaretter i Sverige og Norge? Og at det, udover tobak og vand, består af en række smagsstoffer og salte, og er tilsat både fugt- og pH-regulerende stoffer?

Det er ikke tilladt at sælge snus i Danmark, hvorfor det på sin vis er et kontroversielt emne. Ikke desto mindre er mange danskere blevet glade for det røgfri alternativ og shopper tobaksproduktet i de tilstødende skandinaviske lande. Det er den slags ting, du kan lære om i de mange tilgængelige podcasts på markedet.

Det vil give dig en fordel, når det kommer til at diskutere kontroversielle emner med andre. Viden er som bekendt magt, og det er bare nemmere at danne sig en reel holdning på et oplyst grundlag.

Viden er magt, så lyt dig klog

Der er mange mennesker, der godt kan lide at have en mening om ting - særligt kontroversielle emner - men det er langt fra lige så mange, der faktisk ved noget om dét, de har en mening om. Det ses især på internettet, hvor alle udbreder sig om alt, uden egentlig at have nogle særlige forudsætninger for at sige noget oplyst om emnet.

Her er det altså guld værd faktisk at have undersøgt sagen. Reel viden kan nemlig være en mangelvare i 2023. Ved faktisk at sætte dig ind i kontroversielle emner, og ikke mindst de forskellige synspunkter, kan din stemme vise sig at blive vigtig i debatten. Her kan du tilføje oversete nuancer og detaljer.

Du kan bidrage med dét, du har lært, og det kan gøre dig til en autoritet på området. Samtidig vil det også være langt nemmere selv at danne dig en mening om et emne, når du faktisk forstår det i dybden. Du trækker altså ikke bare en holdning i en automat, men danner den på et oplyst grundlag. Det er en rigtig god forudsætning for en konstruktiv diskussion og meningsudveksling.

Bliv bedre til at diskutere konstruktivt

Ligesom din musiksmag siger en del om dig, fortæller det også noget om din person, hvilke podcasts du lytter til. Det betyder imidlertid ikke, at du skal være bange for at lytte til de mindre normative podcasts. Tværtimod vil disse podcasts i dit podcast-bibliotek vidne om, at du er en person, som ikke er bange for at udfordre dine egne overbevisninger og som kan se en sag fra flere sider.

Det er faktisk nogle utroligt gavnlige egenskaber i flere forskellige sociale sammenhænge. Eksempelvis gør det dig bedre i stand til at føre en konstruktiv diskussion, hvor du lytter til “modstanderen” og sætter dig i vedkommendes sted. Det giver ofte langt bedre resultater end blot at fordømme og lukke ørerne for bestemte synspunkter.

Hvad er egentlig “kontroversielt”?

Det kan være interessant at tænke over, hvad der egentlig opfattes som kontroversielt og hvorfor. Eksempelvis er true crime podcasts utrolig populære, og det er langt fra alle, der opfatter dem som kontroversielle. Men når man tænker over det, er det så ikke ganske kontroversielt at lade sig underholde af historier om andre menneskers død og ulykke?

Når noget stemples som “kontroversielt”, er det altså ikke, fordi det besidder en bestemt universel egenskab. Snarere er der tale om en kulturel tendens, hvor et bestemt emne fordømmes og bliver tabubelagt. Det kan gøre det svært at have en oplyst samtale om emnet, hvilket kan være lige netop dét, der er brug for.